Jesen, logoped i jedna majica

Prijašnjih godina dolazak jeseni za nas je značio da dolazi vrijeme u kojem smo se više čuvali zbog perioda prehlada i bolesti koje su započinjali tim godišnjim dobom. Ovogodišnja jesen bila je prva u kojoj smo bili poprilično slobodni i opušteni. Maleni više i nije tako maleni. Raste, upoznaje nove prijatelje, pokazuje svoju osobnost, bori se za svoj prostor i vrijeme između troje tinejdžera koje imamo doma, skuplja svoj prvi album nogometaša i još uvijek ima onaj njegov poseban osmijeh kad god sjedne za volan automobila.

Od početka rujna krenuo je na logopedsku terapiju dva puta tjedno u trajanju od pola sata. S logopedicom koju ima super funkcionira. Kada ga pitam što ste radili danas odgovara – A opet smo se puno smijali i nešto smo radili… Vidjet ćeš u bilježnici… Kada ga pitam da li je dobio zadaću uglavnom odgovara – Ne, ništa mi nije dala danas. Zadaću dobije svaki puta iako bi je najradije preskočio, posebno onu u kojoj treba bojati.

Vježbe koje radi s logopedom su uglavnom igre riječima, rečenicama i sličicama različitih predmeta i životinja s kojima se radi na boljem pamćenju, razumijevanju i na analizi i sintezi glasova.

kruh = k – r – u – h          analiza

k – r – u – h = kruh          sinteza

 

Banana, jagoda, limun, ananas – Što je crveno?

Treba ponoviti cijeli niz i dati točan odgovor.

 

banana, mrkva, stol, jabuka

Treba izbaciti uljeza i objasniti zašto.

Banana, mrkva i jabuka su nešto što jedemo, stol je namještaj.

 

Brojeve 2, 5, 7, 8 treba reći obrnutim redoslijedom 8, 7, 5, 2. Umjesto brojeva mogu se koristiti slova, predmeti, životinje…

U nekim vježbama se prvo kreće s tri riječi, a kada se savlada ubacuje se četvrta. Pravilo je da dok se ne savlada s manje elemenata ne ide se na više ili ako treba ide se i na manje dok se to ne savlada.

Sa slovima iz igre riječ na riječ igra igru s tatom tako da mu tata kaže riječ, a on je treba složiti od slova. Trenutno su na riječima od četiri slova. Vremenski ne traje dugo, a voli je igrati. Za svaku dobro složenu riječ dobije bod i igra je gotova kada dođe do 20 bodova. Igra se može igrati i s papirnatim slovima. Važno je da su slova odvojena da ih može sam složiti u riječ.

Trenutno je u opservaciji za ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) jer ima elemente poremećaja pozornosti i hiperaktivnosti. Prošli smo psihologa i psihijatra i čeka nas još neurolog. ADHD je nešto što se ne može potvrditi nakon jednog pregleda, već je potrebno vrijeme. S druge stane možda će se i on primiriti kroz vrijeme, ali ako i ne prate ga i tu smo svi skupa kako bismo mu pomogli i olakšali u svemu što možemo.

To što smo ga odgodili da nije krenuo u školu ove jeseni puno znači za njega jer je dobio vrijeme da neke stvari lakše prođe i nauči. Kada krene u školu, svi kod kojih smo bili, složili su se da je za njega najbolje da krene prema individualiziranom programu.

Naš stariji sin koji ima disleksiju, od petog razreda ima individualizirani program. Individualizirani program se ne odnosi na sadržaj školskog gradiva, već školsko gradivo za učenje ostaje isto. Drugačiji je pristup prilikom ispitivanja i pisanja testova. Iz određenih predmeta dogovore datum kada će ga usmeno pitati. Dobije više vremena tijekom testa ako mu je potrebno ili manji broj pitanja iste težine u istom vremenskom roku kao i ostali učenici, veći je font slova, boldani su važniji djelovi… Pristup koji pomaže, a on i dalje uči i radi prema redovnom programu.

U zadnjih godinu dana bili smo kod djelatnika stručnih službi i u vrtiću i u poliklinici. Svaki puta su bili potrebni određeni podaci koji su se tražili. Uzeli smo jedan obrazac na koji smo upisali sve najvažnije podatke što je olakšalo i nama i drugoj strani i to nosimo sada uvijek sa sobom.

 

Ime i prezime djeteta, datum rođenja

Trudnoća – po redu treća, urednog tijeka, komplikacije dijete sa prirođenom srčanom greškom

Porod – tjedan trudnoće, urednog tijeka, porod obavljen uz prisustvo neonataloga

Porođajna težina, duljina, APGAR

Boluje li dijete od kakve kronične bolesti?

Postoji li dokazana preosjetljivost na hranu, lijekove ili cjepiva?

Koju je zaraznu bolest dijete preboljelo i kada?

Bolničko liječenje djeteta (kada i koja dg.) – naveli smo sva razdoblja kada je bio u bolnici, operacije, koje komplikacije su bile – reanimacija, dugotrajno skidanje s metadona uz apstinencijske krize, saturacija kisika 80% do četvrte godine…

Dijete upućivano – logopedu

Specijalistički pregled – Kardiolog, oftalmolog

Ime i prezime pedijatra

Ime i prezime kardiologa

 

Tijekom ljeta maleni je pao i ozlijedio je prsa. S obzirom da je na antikoagulantnoj terapiji i da je svakodnevno bio u moru, trebalo je tjedan dana da se počne stvarati krasta. U jednog grupi naišla sam na informaciju da postoje majice koje imaju zaštitu za prsa. To su inače majice koje koriste djeca koja treniraju bejzbol, ali su se pokazale i jako dobre za djecu koja su imala operaciju na otvorenom srcu ili imaju pacemaker. Majica je od rastezljivog materijala i s vanjske strane ima džep u koji ide zaštitni uložak. Kada smo prvi puta uzeli uložak bio je mekan i maleni ga je trebao nositi pola sata kako bi se uložak oblikovao prema njegovim prsnim kostima. Nakon pola sata uložak se stvrdnuo. Majica ima svoju cijenu, ali vrijedi. Svaki dan kada je u maloj školi ima je na sebi, kada smo na vrtu ili kada je u bilo kakvoj aktivnosti gdje trči, skače… majica čuva njegova prsa.

https://www.evoshield.com/en-us/product/mens-chest-guard-shirt-wb57290#colors=67784

Godišnja kontrola kod kardiologa prošla je jako dobro. Svi nalazi krvi, UZV i 24 satni holter su uredni. I dalje je na antikoagulantnoj terapiji uz davanje lijeka prema vrijednostima INR-a jer ima visoki rizik od nastanka tromba i na lijeku za tlak. Kako piše u zaključku nalaza desna strana srca funkcionira odlično i to je nešto što nas jako veseli.

Jesen. Doba godine koje me najviše vraća na period kada se sve činilo tako krhko i nesigurno i kada se doći do današnjeg dana činilo tako dalekim i nestvarnim. Ali tu smo, u svakodnevici koja gura u svojem ritmu ne pitajući nas možemo li, treba li usporiti, dok se istovremeno isprepleće između naših želja i potreba. Ali i svakodnevici u kojoj jedan maleni dječak raste, upoznaje nove prijatelje, pokazuje svoju osobnost, bori se za svoj prostor i vrijeme između troje tinejdžera koje imamo doma, skuplja svoj prvi album nogometaša i još uvijek ima onaj njegov poseban osmijeh kad god sjedne za volan automobila. Dječak koji živi svoj život u punini iako ima samo pola srca.

One Comment

Komentar