Odgoda škole – proljeće 2022

Tijekom prve godine života našeg malenog, kada se sve činilo tako krhko i nesigurno, tri stvari su se neprekidno izmjenjivale u mojim mislima. Hoću li ga ikada čuti kako mi govori mama, hoće li imati priliku da nauči voziti bicikl i hoćemo li doći do škole… Svakodnevno ga čujem kako mi govori mama, bicikl je postao nešto što posebno voli, a došli smo i do škole. Na trenutke se još uvijek čini nekako nestvarno da smo tu gdje jesmo… Ali tu smo.

Iako je ove godine školski obveznik, kao roditelji donijeli smo odluku da ćemo tražiti odgodu škole. Logopedi, psiholozi, liječnici i svi s kojima smo bili u kontaktu složili su se da je odgoda, s obzirom na sve što je prošao, za njega najbolja i to smo i napravili. Sam postupak odgode ne razlikuje se od uobičajenog postupka upisa u prvi razred. Imali smo sistematski pregled kod našeg pedijatra, vađenje krvi, pregled kod stomatologa, pregled kod liječnika školske medicine i razgovor u školi. Na kraju smo dobili rješenje za odgodu upisa u prvi razred.

Početkom godine naručili smo ga kod logopeda jer nije pravilno izgovarao slovo R. U međuvremenu, dok smo došli kod logopeda, samostalno ga je naučio izgovarati. Izgovor svih ostalih glasova je uredan kao i poznavanje slova, brojeva i svih stvari koje bi do ove dobi trebao poznavati. S druge strane njegova koncentracija je smanjena, nemiran je i brz. Sve kroz što je prošao donijelo je sa sobom određene posljedice koje su danas prisutne i koje utječu na njega, ali je i nešto na što se može u određenom dijelu utjecati i gdje mu možemo pomoći. Zbog toga će tijekom ovoga ljeta ići u intenzivnu školu kod logopeda jer je predškolac, a redovno će krenuti kod logopeda za dvije godine jer se dugo čeka na termin.

Jedna od zanimljivosti je što kada broji do 20, preskoči broj 17. Psihologica je rekla da je to brojka koju gotovo sva djeca preskoče – ona koja preskoče neki broj – i kako kaže nije uspjela do danas shvatiti zašto je to tako.

Od logopeda smo dobili preporuku da čitamo kratke priče, da mu postavljamo pitanja i da ga potičemo da sam prepričava. Danas je velika prednost što na tržištu ima poprilično velik izbor materijala i igračaka do interaktivnih knjiga i igrica koje su napravljene u digitalnom obliku. Sve to pomaže u razvijanju i uvježbavanju koncentracije i drugih sposobnosti zapažanja, kratkoročnog i dugoročnog pamćenja i zaključivanja na djeci zabavan i prihvatljiv način.

Prošle godine maleni je trebao ići u malu školu, ali zbog korone nije išao. Koronu je imao u dvanaestom mjesecu prošle godine i da smo znali da će ga minimalno okrznuti, ne bismo toliko brinuli i bili bismo puno mirniji i opušteniji u mnogim stvarima. Prošli tjedan smo obavili sve potrebno da od jeseni krene u malu školu.

Početkom petog mjeseca imao je rota virus. Viroza je trajala pet dana i to je bila prva gastro viroza koju je imao od kada mjerimo INR – vrijeme potrebno da se zgruša krv. Normalne vrijednosti u kojima on treba biti su od 2.5-3.5. Jutro kada je viroza krenula vrijednost je bila 2.5. četvrti dan povisila se na 6.8, a peti 8.0. Prije toga najveća vrijednost koju je imao bila je 5.5 kada je imao koronu. Komunicirali smo s našim kardiologom koji je rekao da kod gastro viroza INR skače i uputio nas je da pazimo da se ne ozlijedi i da u slučaju krvarenja i pospanosti dođemo na hitni prijem. Dva dana kasnije vrijednost je pala ispod minimuma na 1.9. Za par dana vratio se unutar granica u kojima treba biti.

Kada su vrijednosti INR-a ovako visoke potrebno je puno više vremena kako bi se krv zgrušala i zbog toga je jako važno paziti da ne dođe do određenih stanja, što nije nimalo jednostavno kada je dijete u pitanju. Ali na kraju je prošao virozu s kilogramom manje na kilaži i bez većih problema. Mi smo naučili da i kod ovakvih viroza, iako nije bilo utjecaja drugih lijekova, INR varira i da ga treba češće provjeravati.

Naš maleni je inače dobro. Zadnja kontrola kod kardiologa je bila uredna i bez promjena što nas jako veseli. I dalje je na lijeku za snižavanje krvnog tlaka jednom dnevno i na antikoagulantnoj terapiji ovisno o vrijednostima INR-a. U devetom mjesecu ćemo imati dnevnu bolnicu s 24 satnim holterom. Na pregled kod stomatologa, prema preporuci, ide svakih 3 mjeseca jer su zubi nešto na što trebamo jako paziti.

Auti su i dalje nešto što jako voli. Prije nekoliko dana pitao me je – S koliko godina se dobije vozačka? – S 18 godina – odgovorila sam. A Zašto se ne može dobiti sa sedam godina? Pitanje na koje nije uopće bilo jednostavno odgovoriti jer su za njim slijedila nova s kojima me pokušavao uvjeriti zašto bi on ipak trebao dobiti vozačku sa sedam godina…

Još jedno proljeće je iza nas. Ono koje nas je kroz sve razgovore i papire koje smo nosili sa sobom podsjetilo na sve ono što smo prošli. U kojem smo opet na trenutke previše brinuli, koje nas je naučilo neke nove stvari i ono u kojem smo se radovali u društvu nama dragih ljudi.

Proljeće koje nam danas govori – Samo zastani na trenutak i pogledaj do kuda ste stigli.

One Comment

Komentar