Život na antikoagulantnoj terapiji

INRaparatic

Ljudski organizam funkcionira tako da kada se porežemo nakon nekoliko minuta krv se počinje postupno usporavati i zatim zaustavljati – dolazi do zgrušavanja krvi. Krvne stanice se pridružuju jedna drugoj i formiraju tkivo, ugrušak, koje je poput kraste, ali unutar našeg tijela. To je sigurnosni mehanizam našeg organizma koji nas čuva od toga da ne izgubimo veće količine krvi.

Djeca koja imaju kompleksnu srčanu grešku prolaze kroz više operacija na kojima se stavljaju umjetne veze, cjevčice, zbog čega u određenim dijelovima krvnih žila krv teče sporije, krvni tlak u venama i jetri veći je od normalnoga i zbog toga se mijenja način krvotoka. Kako bi cirkulacija ostala stabilna i kako bi organizam funkcionirao na najbolji mogući način potrebno je uzimati određene lijekove koji u tome pomažu.

Bjelančevine ili proteini u krvi koji se najviše stvaraju u jetri zajedno s K vitaminom zatvaraju žilu koja krvari tako da se u kratkom vremenu stvori krvni ugrušak, tromb. Nakon Glenn i Fontan operacije veća je sklonost za njihovim stvaranjem. Ugrušci mogu biti opasni jer mogu blokirati krvne žile i protok krvi iz jednog područja tijela do drugog, a to može zaustaviti opskrbu kisika i hranjivih tvari. Antikoagulanti su dokazano najbolji način s kojim su ovakve komplikacije svedene na minimum.

Nekoliko mjeseci nakon antikoagulantne terapije, provjerava se da li su svi parametri uredni i ukoliko ne postoje ostali rizični faktori, dijete se prebacuje na aspirin. Maleni ima povećani rizik od nastanka tromba u vezi s ostalim rizičnim faktorima i zbog toga ga nije bilo moguće prebaciti na apsirin.

PV-INR – protrombinsko vrijeme zgrušavanja krvi

PV (PROTROMBINSKO VRIJEME) je brzi globalni koagulacijski test kojim se uočava poremećaj zgrušavanja (koagulacije) krvi. Zgrušavanje krvi rezultat je kompleksnog niza reakcija koje uključuju najmanje 13 faktora, a glavno mjesto sinteze većine faktora je jetra. Ovim testom se mjeri vrijeme potrebno da dođe do zgrušavanja u plazmi odnosno mjerenje brzine potrebne da se protrombin pretvori u trombin. Rezultat se izražava kao omjer vremena potrebnog da dođe do zgrušavanja u odnosu na vrijeme zgrušavanja u kontrolnoj plazmi. Zbog korištenja različitih aparata i reagensa različitih proizvođača rezultati kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji se izražavaju preko INR-a (engl. International Normalized Ratio) koji služi ujednačenju (standardiziranju) tako dobivenih vrijednosti.

Tri dana prije nego smo bili otpušteni iz bolnice nakon Fontana, započeli smo s mjerenjem INR-a. Prvih desetak dana mjerili smo ga svakodnevno dok se vrijednosti nisu ustabilile. Danas ga u normalnim okolnostima mjerimo dva puta mjesečno.

Mjerenje se radi na način da se pikne jagodica prsta i da se kapljica krvi prisloni na trakicu koja je stavljena u uređaj. U bolnici je medicinskoj sestri bilo lakše uzeti tu kapljicu preko uske cjevčice jer maleni nije dopustio da mu se prst prisloni na trakicu. Početna mjerenja bila su teška za njega, plakao je i urlao zbog straha, bolnice, liječnika, medicinske sestre… Ali, vrlo brzo smo došli do toga kada je doma pitao – Mogu ja sam sebe piknut?

Sljedeći dan, kada smo došli iz bolnice, otišli smo kod kardiologa koji nam je napisao doznaku za CoaguChek uređaj. S obzirom da smo taj dan trebali provjeriti INR, to smo napravili na odjelu kardiologije na njihovom uređaju. S doznakom smo otišli u HZZO gdje nam je bilo rečeno da trebamo proći komisiju i da ćemo rješenje dobiti za sedam dana. Čekati tjedan dana nam nije bila opcija, jer smo ga već sutradan trebali provjeriti. INR se u laboratoriju ne može provjeriti iz prsta, već iz venske krvi, a to je bilo zadnje što smo željeli – vaditi krv iz vene.

Pitali smo što možemo napraviti i rekli su da imamo pravo na žalbu i da se javimo u sobu gdje je komisija. Isti dan do kraja radnog vremena dobili smo pozitivno rješenje komisije i mogli smo u ljekarni podignuti uređaj. Godišnje se dobiva 96 trakica i ako se potroše u međuvremenu, kao što se dogodilo nama, kupuju se o vlastitom trošku, jer na nove imamo pravo jednom godišnje. Najviše trakica smo potrošili u samom početku kada smo učili kako i što treba napraviti i dok se vrijednosti INR-a nisu ustabilile.

Što sve može utjecati na vrijednost INR-a?

Rečeno nam je da redovito kontroliramo vrijednosti INR-a jer u slučaju niskih vrijednosti dolazi do zgrušavanja krvi, a pri velikim vrijednostima do razrjeđivanja krvi što u oba slučaja može dovesti do određenih komplikacija. Vrijednosti u kojima treba biti maleni su od 2,5 do 3,5. Pojedina djeca trebaju biti u vrijednostima od 2 do 3, ali to ovisi o njihovom zdravstvenom stanju i to je informacija koju će svako dijete dobiti od liječnika.

Bolest, inefekcija, viroza, antibiotici i hrana koja je bogata K vitaminom – zeleno povrće, slabi ili povećava djelovanje samoga lijeka. Iz iskustva primijetili smo tek neznatni utjecaj zelenog povrća koje snižava vrijednosti. Ono što se pokazalo da najviše utječe je lijek za snižavanje temperature. Prvi puta kada je imao temperaturu dobio je tri puta paracetamol u 24 sata. Taj dan provjerili smo INR koji je bio 2,6, tri dana poslije iznosio je 3,6, a četvrti dan 3,9. Nakon desetak dana vratio se u normalu s vrijednosti 2,9. Nedavno je imao temperaturu i dobio je samo jednu dozu paracetamola. Zanimalo me je koliko jedna doza paracetamola može utjecati na vrijednosti. INR je taj dan pokazao 2,8, a sutradan je iznosio 3,4.

Doziranje lijeka ovisi o vrijednosti koja je dobivena i prema tome se doza lijeka smanjuje, povećava ili ostaje ista.

odrzavanjeINR

Tablica vrijednosti održavanja antikoagulantne terapije između 2.5-3.5.

Kako olakšati život na antikoagulantnoj terapiji?

  • Imati kod kuće, u autu i uz sebe najosnovnije za pružanje prve pomoći i zaustavljanja krvarenja.
  • Danas postoje aplikacije za mobitel u kojima se može upisati dijagnoza, krvna grupa, operacija, lijekovi koji se uzimaju, vrijednost tlaka i drugih mjerenja. U ključnom trenutku, sve informacije su na jednom mjestu.
  • Prilikom pikanja potrebno je da djetetove ruke budu tople. Ispod jagodice prst se lagano pritisne tako da se krv skupi u samoj jagodici prsta. Ukoliko se kapljica krvi razlije po jagodici prsta, potrebno ju je obrisati i laganim pritiskanjem prsta pričekati dok se ne pojavi nova kapljica krvi. – savjeti laboratorijskog tehničara.
  • Kapljica krvi treba biti velika jer u protivnom indikator na trakici ne upije dovoljnu količinu krvi, uređaj javlja da je došlo do pogreške i tada je potrebno uzeti novu trakicu.
  • Preporuka je uzimati terapiju svaki dan u isto vrijeme kako bi se uredno održao balans.

Na uređaju piše slovo M za memoriju. Nedavno je maleni pitao – Zašto piše slovo M kao mama, zašto ne piše slovo F kao Filip kad se ja pikam? To smo jednostavno riješili naljepnicom na kojoj sada piše slovo F.

Izvor:

www.synlab.hr
Little Hearts Matter
Kepler Universitätsklinikum

2 komentara

Komentar