Čuvajmo svoja srca i ona mala i ona velika

sokovniksipak.jpg

Nedavno sam čitala o tome kako osobe koje imaju prirođenu srčanu grešku, unatoč zdravom načinu života, u kasnijoj dobi imaju puno veći rizik da razviju određeno stanje koje nije dobro za srce, naspram osoba koje su cijeli život radile stvari koje su loše utjecale na njihovo srce. Djeca s prirođenom srčanom greškom su od samoga početka stavljena u položaj u kojem bi svoje srce trebali čuvati što zdravijim.

Srce je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Dijeli se na dva djela, na lijevu i desnu stranu. Desna strana srca pumpa krv siromašnu kisikom prema plućima. Lijeva strana srca pumpa krv bogatu kisikom u cijelo tijelo. Kod odrasle osobe svakoga dana kroz srce prolazi više od 7.500 litara krvi. Kada bismo u ravnoj liniji rasprostrli sve ljudske vene, arterije i kapilare koje prolaze cjelokupnim organizmom, one bi bile dugačke oko 160.000 kilometara.

Danas je poznato oko 40 različitih prirođenih srčanih greška. Očituju se u građi srca i velikih krvnih žila koje izlaze ili ulaze u srce, nepravilnom radu srca – aritmije, prolasku krvi kroz srce i krve žile – zbog nekih se prolazak krvi kroz srce odvija na abnormalan način, dok je kod nekih spriječen. Uzrok nastanka poznat je u 15-20% slučaja.

Najosnovnije preporuke kako čuvati srce:

  • Zdrava prehrana – voće, povrće, orašasti plodovi, žitarice, mahunarke, mediteranska prehrana
  • Smanjiti unos soli, šećera, gaziranih pića, tvornički procesuirane hrane
  • Kretanje, vježbanje i dovoljno sna
  • Održavanje tjelesne težine i krvnoga tlaka
  • Manje stresa, puno smijeha

Naš maleni trenutno nema nikakvih ograničenja što se tiče prehrane ili kretanja s medicinske strane. Od kako je s nama, neke stvari smo svi skupa promijenili, neke još uvijek mijenjamo.

Neke od zanimljivosti i činjenica koje su nama postale korisne.

Sezona je šipka i naranča. Šipak spada u voće koje je bogato antioksidansima, velikom količinom C vitamina (2.000 mg na 100 g ploda) i korisno je za zdravlje srca. Svojim svojstvima može potaknuti stvaranje dušikovog oksida koji poboljšava krvotok i širi krvne žile.

sipakusokovnik.jpg

Naranče su odličan izvor kalija, minerala koji je potreban za regulaciju srčanog ritma. Antioksidant hesperidin koji se nalazi u soku od naranče poboljšava funkciju krvnih žila.

Bobičasto voće je bogato antioksidantima, C vitaminom, sadrže malu razinu masti i spojeve koji proširuju arterije i sprječavaju nakupljanje plaka. Bobičasto voće je sezonsko voće i zbog toga ga zadnjih nekoliko godina smrzavamo i na taj način ga imamo tijekom cijele godine.

Grejp. Ovo voće iako je vrlo zdravo u kombinaciji s lijekovima izaziva suprotan učinak zbog čega treba biti vrlo oprezan. Specifičan je po tome što se neki njegovi sastojci razgrađuju preko enzima iz jetre koji zbog prezauzetosti ne mogu razgraditi lijekove. Zbog toga u krv pristižu neočekivano velike količine lijeka koji tada postaje toksičan jer ga ima previše. Zbog toga je grejp potrebno izbjegavati dok god se uzimaju lijekovi.

Rajčica snižava kolesterol i krvni tlak. Sadrži antioksidans likopen (oslobađa se kuhanjem) koji hvata i neutralizira slobodne radikale koji oštećuju krvne stanice.

Jeruzalemska artičoka (čičoka) sadrži kalij, antioksidanse i inulin – dijetalno vlakno koje je korisno za crijevnu mikrofloru. Prije pet godina kanadski znanstvenici su objavili rad kako čičoka zbog svojih svojstava pomaže u prevenciji raznih infekcija i razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Češnjak sprječava starenje i začepljenje arterija, značajno smanjuje kolesterol u krvi i krvni tlak. Njegov sastojak alicin uništava bakterije i neke gljivice. Istraživanja su dokazala da konzumacija češnjaka dovodi do ispiranja jednog dijela arterijskog plaka te na taj način povećava protok krvi u žilama. Sadrži najmanje 15 različitih antioksidansa koji čuvaju arterije.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline koje utječu na zdravlje srca i smanjuju krvi tlak i loš kolesterol.

Omega 3. Najvažnija uloga Omega 3 masnih kiselina je zaštita srca i krvnih žila od bolesti. Pozitivni učinci potvrđeni su u slučaju aritmije srca, koronarne bolesti arterija, tahikardije. Smanjuju razinu triglicerida, pomažu pri snižavanju visokog krvnog tlaka i protiv začepljenja arterija.

Zdravi zubi i desni važni su za sve. Svakodnevna njega zubi i redoviti posjet stomatologu ključni su pokazatelji dobrog oralnog zdravlja.

Danas u svijetu živi veći broj odraslih ljudi koji žive s prirođenom srčanom greškom, nego što ima djece koja su rođena sa srčanom greškom. Medicina i tehnologija se razvijaju, radi se na novim izumima, metodama liječenja i samim time se poboljšava kvaliteta života. Unatoč tome velika je odgovornost na pojedincu i obiteljima zbog načina na koji brinu o sebi i osobama koje žive sa srčanom greškom.

Čuvajmo svoja srca. I ona mala i ona velika.

Komentar