Svjetski dan srca

svjetskidansrca

29. rujna svjetski je dan srca. Danas se u svijetu rađa 1 od 100 djece sa srčanom greškom. Neka od njih trebat će operaciju na otvorenom srcu u prvih par dana života, a neka i više operacija u prvih godinu dana. Uzrok većine srčanih grešaka, nepoznat je. Jedno od težih stanje je HLHS – sindrom hipoplastičnog lijevog srca. To su djeca koja žive s pola srca. 1od 5000.

svjetskidansrca.jpg

Prvo sam mislila da se to događa samo nama… Ali ne događa se. U ovih tri i pol godine susrela sam se s puno različitih stanja i priča. Svaka od njih ima svoj početak putovanja. Neka od tih putovanja su trajala samo par sati, a neka traju i više od trideset godina. Isti ti ljudi kažu kako ne bi mijenjali ni najmanji dio tog puta… Jer nekako, na tom putu, postali su bolji ljudi.

  1. Ponašajte se prema djetetu normalno. Neka živi svoj život. Ali naučite ga da zna što se događa s njime – to je njegovo tijelo.
  2. Ne stavljajte ga u balončić od sapunice, jer iako izgleda da ga na taj način štitite, u svakom trenutku on može puknuti i tada nastaje kaos.
  3. Prihvatite pitanja drugih ljudi. Ona su postavljena iz znatiželje i dobre namjere, bez obzira što mogu zaboljeti jako u prvom trenutku kada ih čujete.
  4. Svaki dan odvojite vrijeme za sebe, pa makar sjedili par minuta sami u kupaonici.
  5. Kada prođe period oporavka za vaše dijete, ono može trajati danima ili godinama, uzmite isto toliko vremena za sebe.
  6. Fokusirajte se na kvalitetu samoga napretka, a ne na kvantitetu.
  7. Bit će dana punih oluja koje bacaju, nose i lome… Ali jednoga dana kada prestanu, nećete biti više ista osoba koja ste bili na početku.
  8. Pričajte o tome. Ne držite sve u sebi. Potražite pomoć i ljude koji mogu razumjeti kroz što sve prolazite.
  9. Idite dan po dan, trenutak po trenutak.
  10. Živjeti u pregledu ili operaciji koja će doći tek za nekoliko mjeseci, godina… Oduzima radost sadašnjeg trenutka.
  11. Prvi dani su najturbulentniji. To su dani puni malih koraka koji kao da se vrte krećući se malo naprijed, malo nazad. U tim danima, to je u redu.
  12. Vi ćete najbolje znati što se događa s vašim djetetom.
  13. Ne okrivljujte sebe zbog svojih reakcija. Imati dijete sa srčanom greškom je poput vrtuljka emocija koji nekada nikako da stane.
  14. Svaki dan je dar.
  15. Ne odbijajte pomoć, ni onda kada mislite da vam pomoć nije potrebna. Prepustite kupnju nekome drugom i pročitajte tih nekoliko stranica knjige koja već dugo čeka da je uzmete.
  16. Svako dijete je različito. Ne googlajte. Postavljajte pitanja svojim liječnicima i ona velika i ona mala.
  17. Vratite se starom hobiju ili nađite novi.
  18. Vaše dijete je snažnije nego što nekada izgleda.
  19. Ne tretirajte svoje dijete kao da je “oštećeno”. Ako ga budete tako tretirali ono će se tako osjećati i ponašati i nikada neće u potpunosti znati što sve može.
  20. Naučite da okolnosti u kojima jeste ne možete promijeniti, ali ih možete prihvatiti i izvući ono najbolje iz njih.

nisamsam

2 komentara

Komentar