Treći rođendan

trecirodendan

Došao je sasvim tiho, nježno se stisnuvši uz mene. U tom trenutku nisam ga željela pustiti. Ali tada nije bilo predomišljanja, odgađanja, vraćanja. Morala sam ga pustiti ne znajući da li ću ga ikada više dobiti nazad.

Bilo je dana kada sve što sam čula je da: “Možda neće preživjeti.“ Mislila sam da govore nekome drugome, ali govorili su nama. Sanjala sam kako smo doma, kako zajedno ležimo na krevetu, sve dok me hladna ogradica metalnog krevetića nije vratila u stvarnost. Zaustavljala sam svoje misli jer sam se bojala uopće razmišljati o njemu kao o djetetu koje će jednoga dana napraviti svoje prve korake, koje će voziti bicikl, ići u školu, reći „mama“… Jer u tim danima sve se činilo tako krhko i nesigurno.

trecirodendansvjecice

Naš maleni danas je puhnuo i ugasio svoje tri svjećice. Iako naizgled mali broj, ogroman je u njegovom životu. Gledam ga dok nemirno sjedi i dok jednom rukom pokušava uzeti komad torte. Torta završava na podu, a on kaže: „Ups puko (palo)…“. Isprva trenutak ozbiljnosti jer zna što se dogodilo, ali odmah zatim i glasno smijanje. U trenu je već na podu i odlazi po krpu. Pokušavam nešto reći, ali ne uspijevam… Tragovi ruku već su ostali na svemu za što se usput uhvatio.

To je naš maleni koji živi s pola srca. Veliki zvrk, koji nema mira, koji raste, trči, skače. Voli spavati uz nekoga lagano se naslanjajući, samo da osjeti da je netko s njim. Usisava s jednim dijelom usisavača, dok drugi dio radi na drugom kraju sobe i sprema tako da poslije ni sam ne zna gdje je stavio spremljeno. Igralište je mjesto na kojem se kratko zadržava, tako da smo uglavnom na parkiralištu gdje gleda kotače i pokušava ući u susjedove aute. Najdraže mjesto mu je garaža u kojoj šarafa, vadi, vraća, gura i izvlači stvari i koje smije dirati i one koje ne smije. Njegov buketić cvijeća ima dvije tratinčice, jedan napola puhnut maslačak, koru drveta i suhu pokošenu travu. I dok mi ga daje, nježno se stišće uz mene kao i onoga prvoga dana i govori „mama…“

Naš maleni danas ima tri godine.

Njegov život je put koji se nekada čini nemogućim.

Njegov život pomiče granice,

pobjeđuje strahove.

Njegov život nas sve mijenja.

Jer njegov život je čudesan dar.

Dar onoga koji zna sve o njemu.

Našega Boga.

2 komentara

Komentar