Sve će biti dobro…

prolaznost.jpg

Trenutno smo u mirnijoj fazi. Funkcioniramo – nekada dobro, nekada ne baš dobro, ali tu smo. Posložile su se neke stvari, lakše je u nekim drugima. Maleni komunicira, bolje spava po noći, jede, napreduje… Ali, unatoč tome ova naša priča još nije gotova, barem ovaj prvi dio. Sve je počelo prije tri godine i pred nama je još jedan veliki dio koji trebamo proći svi skupa. Kakav će on biti? Ne znam.

Sve će biti dobro

Sve će biti dobro. – je dobronamjerna rečenica koju nekako prvo izgovaramo kako bi ohrabrili drugu stranu. To je naša reakcija na loše i teške stvari koje se događaju ljudima oko nas. To je poput flastera kojim želimo zaliječiti površinsku ranu, a nismo niti svjesni koliko je ozbiljna i teška povreda druge osobe.

Sve će biti dobro. – je rečenica koja osobi kojoj je upućena govori pretjeruješ, ma nije tako strašno. Ako druga osoba samo pretjeruje i ako nije tako strašno zašto je ta bol tako jaka i stvarna za nju?

Sve će biti dobro. – je rečenica koju sam previše puta čula i nakon nje puno puta nije bilo dobro. Ja želim da bude dobro, toliko jako da bih dala sve što mogu, samo da bude dobro. Ali, tlo pod nogama se trese, u glavi odzvanja sve će biti dobro, a oko mene i dalje nije dobro.

Ne očekujem i ne tražim od ostatka svijeta da riješi moj problem. Svjesna sam da nitko nema čarobne riječi koje će ga riješiti. Ali kada držim u rukama ono najdragocjenije i kada vidim da to mogu izgubiti… Tada nije sve dobro.

Ono što pomaže je blizina druge osobe dok zajedno sjedimo u tišini. Pomažu dvije ruke koje dižu moju glavu i pogled koji govori nisi sama. Pomaže snažan zagrljaj koji me ne pušta. Pomaže kada čujem: „Ne mogu ti reći da će sve biti dobro, jer znam da sada nije i možda neće niti biti. Ali tu sam. Ne ostavljam te. Proći ćemo to zajedno bez obzira kako završi.“

Mi ljudi, društvena smo bića. Na ovoj zemlji potrebni su nam drugi i mi smo potrebni drugima. Da zajedno prolazimo kroz ovaj život koji je izmiješan i tugom i srećom i patnjom i mirom i boli i zadovoljstvom. Tu smo postavljeni da budemo oslonac jedni drugima i da kada se jednom trese tlo pod nogama, da ga drugi čvrsto drži i ne pušta. Sve će biti dobro je rečenica koja kao da ne pripada ovome svijetu i zbog toga je možda tako teško čuti tu rečenicu ovdje.

Sve će proći

Poput oluje koja nosi sve pred sobom i koja dok se događa mislim da nikada neće proći. Ali, prođe, ostavljajući za sobom srušena stabla i polomljene grane, ali i zemlju koja je prije nje bila suha, a onako natopljena tada daje novo bilje. I to bilje ubrzo opet prolazi i kroz lagane večernje povjetarce i kroz jake vjetrove koji ga pokušavaju slomiti… Nekada se uspije održati, nekada se slomi.

To je rečenica koja govori da bez obzira gdje sam, što se događa, svijet se i dalje vrti i novi dan dolazi. Sve će proći, bez obzira kako, bilo dobro ili ne. Proći će.

A jednoga dana, kada sve prođe… Tada će sve biti dobro.

4 komentara

Komentar