Sve ima svoje vrijeme

zimskonebo

Zima je doba godine koje ima svoju ljepotu. Ali ta ljepota kao da se počne gubiti sa svakim sivim danom koji ponovno počne. Zima je ove godine bila neuobičajeno topla. Jedan dan bilo je izmjereno 17 stupnjeva, a na isti dan prošle godine temperatura je bila -17. U veljači sam imala osjećaj kao da smo već u svibnju. Ali unatoč toplom vremenu, nešto je nedostajalo. Siva boja pomiješana sa smeđom još uvijek je pokazivala koje je zaista godišnje doba.

Prije nekoliko dana došao je prvi dan kada sam pomislila – dolazi. Iako je vjetar koji je tada puhao sa sobom još uvijek nosio hladan zrak, osjećalo se da je zima na svojemu kraju i da dolazi proljeće. I došlo je. Tiho. Odjednom. Provlačeći se između stare drvene ograde, istovremeno njišući osušene suncokrete. Podižući malene plave cvjetiće koji su se tako krhki ljuljali na vjetru, na onom istom hladnom vjetru koji je sa svojim zadnjim snagama pokušavao pokazati svu svoju jačinu.

U periodima, ova zima bila je teška i jaka. Pokazivala je svu svoju silinu gurajući me na stranu na kojoj nisam željela biti, vraćajući me na neke prošle dane, kada su neke brojke nezaustavljivo padale prema dolje. Bila je to zima koju sam jedva čekala da prođe.

Sredina je ožujka. To je mjesec s kojim kao da ponovno počnemo disati. U kojem se svakim novim danom sve više gubi ona siva boja i u kojem vjetar, iako još uvijek jak, postaje sve topliji.

Kažu kako trebamo proći kroz zimu, kroz sve one sive dane i jake hladne vjetrove jer tek tada možemo znati kako uživati u proljeću. U proljeću koje nekada dolazi sasvim tiho, provlačeći se kroz drvenu ogradu, podižući one krhke plave cvjetiće, govoreći – Budi strpljiv sa sobom. Ništa ne cvjeta cijele godine.

proljece

suncokretsuhi

proljetnizalazak

zelenilipupovi

jaglacutravi

tratincicausjeni

zutigrm

ljubiciveugrmu

prvimaslacak

pupovi

prvicvijet

Sve ima svoje vrijeme…

1 Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom.

2 Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire; vrijeme kad se sadi, i vrijeme kad se čupa posađeno;

3 Vrijeme kad se ubija, i vrijeme kad se iscjeljuje; vrijeme kad se ruši, i vrijeme kad se gradi;

4 Vrijeme plaču i vrijeme smijehu; vrijeme tugovanju i vrijeme igranju;

5 Vrijeme kad se baca kamenje, i vrijeme kad se skuplja kamenje; vrijeme kad se grli, i vrijeme kad se rastaje;

6 Vrijeme kad se traži, i vrijeme kad se gubi; vrijeme kad se čuva, i vrijeme kad se zabacuje;

7 Vrijeme kad se dere, i vrijeme kad se sašiva; vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori;

8 Vrijeme kad se ljubi, i vrijeme kad se mrzi; vrijeme ratu, i vrijeme miru.

Propovjednik 3:1-8

2 komentara

Komentar