Božić danas…

smisaobozica

Božić danas nije kao što je nekada bio… – Rečenica je koju sam nedavno čula. Previše je strke, žurbe, stresa… Previše savršeno zamotanih poklona i skladnih obitelji koje se tako poslože na trenutak ne bi li dobile savršenu obiteljsku fotografiju… Previše je umora, ljutnje i nervoze zbog čekanja u redovima u trgovinama, čekanja na cestama… I na kraju Božića bez snijega.

Božić nekada i danas… I tada su pokloni bili savršeno zamotani, nekada tek u marami s vrpcom s kojom se vezala kosa. Obiteljski portreti radili su se jednom u nekoliko godina i brižno su se čuvali uokvireni na zidu. Danas, ona savršena obiteljska fotografija najčešće nije niti izrađena već ostaje pohranjena negdje na kartici digitalnog fotoaparata ili mobitela među stotinama drugih.

S vremenom dođe trenutak kada se sjetimo te fotografije, jer smo daleko od ljudi koji su na njoj, jer je bolest ta koja nas razdvaja, jer danas više nema nekoga tko je tada stajao uz nas… I onda se slomimo… Žaleći za vremenom koje samo želimo vratiti… I sve što želimo je imati još jedan Božić, za koji nam tada ne treba više ništa drugo, osim njih samih.

Ima jedna priča, za neke tek bajka. O jednom djetešcu koje je došlo na ovaj svijet, koje je rođeno u štalici jer za njega drugdje nije bilo mjesta. I ta malena štalica bila je tada centar svega, a opet tek odbačeno mjesto, s vremenom zaboravljeno. Mjesto kojeg se na trenutak sjetimo za Božić, ostavljajući i dalje ono djetešce da leži na slami dok mi idemo za svojim vlastitim smislom Božića.

Ali, onaj pravi smisao Božića je da je ono djetešce, rođeno u štalici, Bog koji je došao u naš slomljeni svijet. Koji čini da danas možemo pogledati onu zajedničku fotografiju, da se možemo isplakati, da možemo postavljati pitanja i da možemo doći onome koji podiže, koji tješi, koji daje nadu i mir. Onome koji je stvoritelj svega i koji nas toliko voli da je dao sve za nas rodivši se u onoj malenoj, s vremenom tek zaboravljenoj štalici.

Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo. Na plećima mu je vlast. Ime mu je Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
Izaija 9:5

Neka nam ovaj Božić bude radostan i neka nam donese mir.

One Comment

Komentar