Što me naučio jedan paradajz?

paradajzi

Prošle godine, krajem devetog mjeseca, shvatili smo da nismo ostavili sjeme paradajza za sljedeću godinu. Uzeli smo najbolji paradajz od onih koji su ostali, ne vjerujući baš da će biti nešto od toga jer je taj paradajz bio daleko od onoga najboljeg i najvećeg paradajza od kojega smo trebali uzeti sjeme.

U trećem mjesecu od tog naizgled ne baš lijepog i velikog paradajza iz sjemena su počele rasti nove biljčice. U petom mjesecu bile su već toliko velike da smo ih posadili u vrt, a krajem sedmog mjeseca počeli smo brati prve plodove pravog paradajza.

Ova sezona je zbog puno kiše donijela mnoge bolesti na paradajz i mnogi od njih nisu uspjeli dozrjeti. S dolaskom perioda u kojem su se kiše smanjile, a sunčano vrijeme je prevladalo, mnogi paradajzi su se počeli oporavljati i počeli su ponovno cvjetati i davati plodove.

Što me naučio jedan paradajz?

  1. Sve ima svoje vrijeme – Nikada nije kasno za uzeti sjeme bez obzira što se meni čini da je i da od toga neće biti ništa.
  2. Budi strpljiv – Budi strpljiv jer doći će dan kada će se pojaviti prva malena zelena biljčica.
  3. Priznaj da nisi uvijek u pravu – Od „neće od toga biti ništa“, do toga da je „nešto ipak provirilo iz zemlje“ i do toga da priznajem da nisam bila u pravu.
  4. Nema osude – Kada se dogodila bolest nisam krivila paradajz, nego sam mu pokušala pomoći.
  5. Nema uspoređivanja – Svaku zaraženu granu i suhi list sam micala i nisam ga uspoređivala s onim manje zaraženim stabljikama.
  6. Ne krivi drugu stranu – Nisam ga krivila jer su se kod njega pojavili tek prvi cvjetovi, dok je u isto vrijeme susjedna biljka već dala svoje prve plodove.
  7. Ne prigovaraj – Nisam mu prigovarala zato što mu je plod dugo bio zelen. Na kraju je ipak pocrvenio.
  8. Sve će proći – Bolest će proći bez obzira što se činilo u određenom trenutku da nikada neće proći.
  9. Preuzmi odgovornost – Trud oko zalijevanja, plijevljenja, okopavanja, micanja zaraženih grana i listova se isplatio jer na kraju je, uz vrijeme koje se ustabililo, dao crvene paradajze, a na njegovom vrhu prije par dana pojavili su se i novi žuti cvjetovi.
  10. Nije sve u izgledu – Naizgled ne baš lijepi paradajz na kraju je bio upravo takav kakav je – savršen.

paradajzucasi

paradajzuvrtu

paradajzraste

paradajzsezeleni

plaviparadajz

zeleniparadajz

 

Komentar